Menu

Vrijwilligersdag sectie wedstrijdzeilen

Vrijwilligersdag sectie wedstrijdzeilen

Vrijwilligersdag 005

Vrijwilligersdag 2.0

sectie wedstrijdzeilen

Bijpraten en skills opfrissen

Na twee jaar stilstaan mogen we weer vooruit. Voor de KWS betekent dit dat we eindelijk weer met z´n allen het water op kunnen. Met de komst van het voorjaar begint het te kriebelen. Maar na twee jaar is de routine hier en daar wat weg gezakt. Tijd dus om weer eens even bij te praten en onze skills wat op te frissen.

Op Zaterdag 12 maart was hier alle gelegenheid voor tijdens de vrijwilligersdag.

Tot nu toe was deze dag vooral bekend bij de Stand-by ploeg. Tijdens een aantal workshops wordt ingegaan op diverse onderwerpen. Zowel in theorie als praktijk wordt geoefend om de taken nog beter uit te kunnen voeren.
Dit jaar werd het programma uitgebreid zodat ook sectie wedstrijdzeilen aan kon sluiten. Erg leuk om eens bij elkaar in de keuken te kijken en zo de krachten te bundelen.

cursus uitslagverwerking

reanimatiecursus

We werden ’s morgens ontvangen in de roerkoning met een bakje koffie. Elke deelnemer kon zich inschrijven voor 4 van de 6 workshops. Op deze manier was er voor iedereen een passend programma te volgen.

De stand-by leden konden hun certificaat verlengen met de workshop “Reanimatie” en “Speciale verrichtingen RIBS”. Daarnaast was er de keuze uit “Drenkelingen hulp”, Zeeslag met portofoons”, “Uitzetten startlijn en bovenboei” en “Uitslag verwerken”.

Tijdens het reanimeren kregen we een korte uitleg van Willy en Stefan van RISK. Hierna kon er geoefend worden met de bekende reanimatie poppen en de AED.

De speciale verrichtingen werden in de haven uitgevoerd. Best lastig om met een RIB tussen de meerpalen te slalommen en op de juiste manier aan te leggen.
Een stapje verder gingen we op het open water. Hoe benader je een zeiler in nood, of een drenkeling. Allemaal manoeuvres die simpel lijken, maar toch best lastig zijn. Goed om dit eens te oefenen.

Wat Ether-discipline is weten we na “Wie is de Mol?” allemaal, maar hoe werkt het in de praktijk? En hoe zorg je dat een bericht kort en bondig overkomt? Dit kun je prima oefenen met een spelletje zeeslag. Als je duidelijk kunt overbrengen in welk vakje een pin geplaatst moet worden dan moet de communicatie tijdens onze wedstrijden ook goed komen.

Het blijkt soms nog niet zo eenvoudig...

Ook een drenkeling oppikken met een flinke wind en golfslag bleek nog niet zo eenvoudig. Maar met een paar simpele trucjes en goede communicatie kom je een heel eind. En wat doe je dan als de drenkeling een flinke bloeding heeft aan zijn hoofd of been? Ook deze scenario’s kwamen voorbij.

Vanuit de Stand-by hebben we weinig met de wedstrijdleiding te maken. Daarom was het juist erg leuk en leerzaam om te zien hoe de mensen rondom het startschip te werk gaan. Hoe leg je de boeien van de startlijn op positie en waar ligt de eerste bovenboei? Ook werden er een aantal starts gedaan voor de aanwezige RS FEVA’s. Mooi om dit eens te oefenen.

cursus drenkelingenhulp

cursus bovenboei uitleggen

Tussen de workshops door werd een heerlijke lunch verzorgd en na afloop was er nog tijd voor een afsluitende borrel.

De organisatie bedankt voor deze gezellige en leerzame dag. We kunnen goed voorbereid het water op!

Groeten,

Michiel de Vries

Hartelijk dank voor je verslag Michiel! En natuurlijk Eize voor de mooie foto's!

Wil je er nog meer zien? Hier staat het foto album.

Vriendelijke groeten,

Sectie Wedstrijdzeilen

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top